Η Έκθεση των Εικαστικών, 2019-2020, με έργα όλων των μαθητών/τριών των 4ου Γυμνασίου Ηλιούπολης και του 4ου Λυκείου, που επέλεξαν Εικαστικά και Ελεύθερο Σχέδιο ως μαθήματα επιλογής, είναι σίγουρα πολύ διαφορετική από τις Εκθέσεις των προηγούμενων χρόνων. Αρκετά έργα έγιναν κατά την περίοδο της καραντίνας και κάποια από αυτά έχουν ήδη αναρτηθεί σε μορφή video στην ιστοσελίδα του σχολείου μας , αφού έγιναν στο πλαίσιο διαθεματικής προσέγγισης με το μάθημα της Μουσικής και την εξαιρετική συνάδελφο Μουσικό και Υποδιευθύντρια του 4ου Γυμνασίου, Σοφία Παπαδέλη.
Τα έργα του διδακτικού έτους 2019-2020 έγιναν με βάση την προτεινόμενη ύλη και βιβλιογραφία και φυσικά μέσω της γνωριμίας των παιδιών με σπουδαίους ζωγράφους και σημαντικά κινήματα τέχνης. Η ζωγραφική των παιδιών επηρεάστηκε από τον πουαντιγισμό, την αφαίρεση, την ποπ άρτ, την έκθεση του Α. Ακριθάκη που επισκεφτήκαμε. Έγιναν προσπάθειες γλυπτικής απόδοσης της φόρμας με διάφορα υλικά, δημιουργίες τρισδιάστατων κατασκευών με χαρτόνι , χαρακτικά σε χαρτόνι και τεχνικές που έδιναν έμφαση στην ανάγλυφη υφή το κολάζ κ.α. Στα αφαιρετικά έργα αφιερώθηκε πολύς χρόνος με ομαδικές εργασίες που προήγαγαν τη συνεργατικότητα και ανέπτυξαν τη φαντασία και την ελεύθερη έκφραση των μαθητών/τριών.
Επιπλέον, ασχοληθήκαμε με τα γεωμετρικά μοτίβα, λαϊκής κυρίως τέχνης, μέσω των οποίων οι μαθητές/τριες εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως η συμμετρία και ζητήματα αισθητικής. Επίσης, δόθηκε έμφαση στο ελεύθερο σχέδιο, στην απόδοση αντικειμένων μέσω της παρατήρησης, στα σωστά μεγέθη/μετρήματα του φωτός και της σκιάς, στο σκίτσο, στο πορτραίτο και την προοπτική.

Κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών μαθημάτων ασχοληθήκαμε και με τoυς τρόπους δημιουργίας της ψευδαίσθησης της κίνησης στις δύο διαστάσεις και τρεις μαθήτριες δημιούργησαν από ένα δικό τους flip book (παρουσιάζοντας ένα μικρό video στο youtube).
Ευελπιστώ να απολαύσετε τις προσπάθειες των παιδιών μας και εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά!


Σφακιανάκη Χριστίνα, ΠΕ08, Εικαστικών

H Έκθεσή μας είναι εδώ:

Και εδώ τα flipbook.